NAWOORD
Rinza Kleter
Directeur Bestuursdienst en Bestuurssecretaris ROC van Amsterdam-Flevoland
Van maatschappelijke organisatie naar expertisecentrum
Rinza Kleter was 12 jaar lid van het bestuur van LCS en verantwoordelijk voor de portefeuille financiën. Zij deed dit met veel enthousiasme en toewijding en heeft op 1 januari van dit jaar het stokje overgedragen aan Philip Mol, directievoorzitter van MBO College West. Ze vond het tijd voor ‘nieuw bloed’ en ‘nieuwe inzichten’. We spraken Rinza over de ontwikkeling van LCS in de afgelopen jaren.
“Toen ik begon als bestuurslid bestond LCS iets van vier jaar. Het was destijds een gesubsidieerde maatschappelijke organisatie die tot doel had om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen op Schiphol. Het heette toen nog Stichting Samenwerking Schiphol College, omdat het opgebouwd was uit twee stichtingen: de Stichting Schiphol College en de Stichting Leerbanen. Het was heel kleinschalig en we hielden ons vooral bezig met BBL, Entree, stages en taaltrainingen. Het is een keer voorgekomen dat de toenmalige directeur zijn schoenen uitleende aan iemand die via LCS op sollicitatiegesprek mocht bij een bedrijf op Schiphol. Dat kun je je nu toch niet meer voorstellen?”
Onderdeel van een groter geheel
“Als ik dan kijk hoe LCS er nu voor staat, dan is het echt uitgegroeid tot een community en een expertisecentrum op het gebied van de arbeidsmarkt Schiphol, die zich inzet voor de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers op Schiphol. De dingen die vroeger gedaan werden, worden nu nog steeds gedaan, maar zijn onderdeel geworden van een groter geheel. Een mooi voorbeeld daarvan is inclusie; een van de pijlers van LCS waar de doelgroep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nu deel van uitmaakt. Vanuit die pijlers worden projecten en programma’s gedaan die met elkaar in samenhang zijn en die de visie van LCS ondersteunen.”
Vooruit kijken en breder kijken
“Bovendien kijkt LCS nu veel meer vooruit, en ook breder; er is een arbeidsmarktvisie, er worden samen met bedrijven projecten gestart die antwoord geven op actuele arbeidsmarktvragen en er wordt meer samengewerkt met de omgeving (gemeente Amsterdam, gemeente Haarlemmermeer, Provincie Noord-Holland, UWV, etc). En waar LCS ziet dat het nodig is, haalt zij kennis van buiten naar binnen.”

Van instroom en ondersteuning naar behoud en faciliteren
“Daarbij is de aandacht verschoven naar andere thema’s. Waar het vroeger vooral om instroom ging, gaat het nu meer om behoud; het binden en boeien van de werkenden op Schiphol. En het faciliteren van hun ontwikkeling. Ik zeg bewust ‘faciliteren’ in plaats van ‘ondersteunen’, want faciliteren benadrukt het eigenaarschap van het individu hierin. Onderwijs speelt hierin een belangrijke rol.”
Wederkerigheid onderwijs en bedrijfsleven
“Wat ik daarbij mooi vind om te zien is de wederkerigheid tussen onderwijs en bedrijfsleven. Onderwijs levert een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen van jonge mensen in voorbereiding op een baan, maar ook in het ontwikkelen van werkenden op Schiphol. Andersom heeft het bedrijfsleven een belangrijke rol in het beroepsgericht houden van de bestaande mbo-opleidingen. LCS speelt een belangrijke rol in de aansluiting van de praktijk op het onderwijs en andersom.”
LCS als verbinder
“LCS is een echte verbinder. En faciliteert door middel van events, banenmarkten en netwerkbijeenkomsten dat mensen van organisaties met elkaar in contact komen. Daar worden actief good practises gedeeld en kun je ook leren van wat fout gaat. Dat helpt bij het oplossen van gezamenlijke (arbeidsmarkt)problemen.”
Actuele arbeidsmarktinformatie
“Bovendien weet LCS wat er speelt op de arbeidsmarkt Schiphol, juist door die verschillende netwerkbijeenkomsten. Zoals de Council, de HR Top en het HR Netwerk. Daarmee hou je continu een vinger aan de pols als het gaat om actuele arbeidsmarktthema’s. En zodra LCS een lijn ziet, dan gaan ze ‘lopen’. Daarmee bedoel ik: een project starten, mensen activeren en samen een antwoord geven op een arbeidsmarktvraag. En als ze iets niet weten, halen ze expertise bij externe specialisten, zoals bijvoorbeeld Randstad.
Wanneer LCS op de huidige, professionele weg verder gaat, heb ik er alle vertrouwen in dat zij blijvend waarde zullen toevoegen aan een goed werkende arbeidsmarkt op Schiphol”, besluit Rinza.
Rinza Kleter Directeur Bestuursdienst en bestuurssecretaris ROC van Amsterdam-Flevoland

Het aantal sollicitaties binnen Schiphol Group is in 2024 verdubbeld