Van plan naar actie
Tijd voor de volgende stap
In de voorgaande onderdelen heb je kennis gemaakt met het fenomeen hybride professional. Wat is een hybride professional? Wat zijn de voordelen en de valkuilen? Aan welke eisen moet een hybride professional voldoen? In dit onderdeel zetten we de volgende stap: de praktijk. Hoe krijg je de juiste persoon op de juiste plek? Welke problemen kun je tegenkomen? Welke (harde en zachte) afspraken maak je?
Ga direct naar:
“Ik denk dat je een goede, stevige, vaste kern van docenten nodig hebt die echt de focus heeft op het onderwijs, in combinatie met een groep docenten die juist die verbinding met het werkveld en de actuele ontwikkelingen in dat werkveld kan maken. Die tweede groep hoeft misschien iets minder betrokken te zijn bij de onderwijsorganisatie.”
Sam - Werkgever binnen het onderwijs
B: Dilemma’s
De meeste werknemers en werkgevers die aan de slag gaan met het fenomeen hybride professional zijn heel enthousiast. Toch kunnen er problemen en dilemma’s ontstaan. Werknemer en werkgever hebben nu eenmaal soms uiteenlopende belangen. Om te voorkomen dat hier onduidelijkheid over bestaat raden we aan de keuzetool te gebruiken.
C: Harde afspraken
(Arbeids)overeenkomst
Het is niet eenduidig aan te geven welk type (arbeids)overeenkomst het best passend is voor hybride professionals. De opties zijn grofweg:
- Detachering naar een onderwijsinstelling vanuit de huidige werkgever
- Een (tijdelijk) contract bij een onderwijsinstelling naast het contract bij de huidige werkgever
- Een (tijdelijk) contract bij een onderwijsinstelling als zzp’er.